Otázka rozložení jídel během dne je při hubnutí samozřejmě zásadní a v naší praxi ji slyšíme velmi často. V souvislosti s trendem intermittent fasting (IF), neboli přerušovaným hladověním, její frekvence v poslední době narostla.
Zahýbal trend IF výživovými doporučeními?
Kolikrát denně jíst? Respektujte svoji individualitu
Při rozhodování kolikrát denně jíst hraje podle našich zkušeností hlavní roli vaše osobnost, vaše potřeby, zvyky a denní režim.
Někteří si rádi připraví pět porcí denně. Příprava je neobtěžuje, ba naopak, nebo např. nemají rádi pocit přeplněného břicha a preferují proto více menších porcí.
Jiní se naopak raději než do polosyta najedí do „plnosyta“ a ušetří si čas i energii s vymýšlením většího počtu jídel.
Naše doporučení? Hlavní jídla ano, svačiny jsou dobrovolné
Denně doporučujeme jíst tři až pět porcí.
Dřívější přesvědčení, že častější konzumace menších porcí zvyšuje výdej energie na trávení jídla (tzv. termický efekt stravy, TEF), nebylo potvrzeno, a ukazuje se, že jíst šest 1 400kJ porcí má stejný termický efekt jako jíst tři 2 800kJ jídla. V obou případech spálíte při průměrném TEF 10 % z přijaté energie, což odpovídá cca 840 kJ.
Doporučujeme nevynechávat hlavní jídla (tj. snídaně, oběd a večeře), zařazení svačin je na vás. Pokud vás netrápí vlčí hlad do dalšího jídla, není zařazování svačin nutné.
Intermittent fasting neboli přerušované hladovění
Ani tento novodobý trend nezměnil náš dlouholetý názor. V praxi se často setkáváme s klienty, kteří IF zkoušejí na vlastní kůži, chtějí pomocí něj zhubnout a zlepšit svůj zdravotní stav. Typický manuál „IFkaře“ je jíst dvakrát denně s tím, že první jídlo je oběd a druhé večeře. Druhým typem je prostě jen jíst v době od 13 do 21 hodin. Variant je ještě mnohem více, ale s těmito se setkáváme u klientů nejčastěji.
Potíže, které v praxi vidíme:
- Nacpat všechno, co naše tělo potřebuje, do dvou porcí denně je pro většinu klientů nereálné. Člověk denně sní okolo 2 kg jídla (jen doporučené množství ovoce a zeleniny na den je 600 g) a sníte kilo jídla najednou? Vážně?
- Někteří lidé jedí v době od 13 do 21 hodin cokoliv a neřeší kvalitu jídla. S úderem třinácté hodiny servírují pravidelně řízek nebo smažák s hranolkama, následně sladkosti, chipsy, k večeři klobásku apod. Jediným omezením je čas, a to prostě není dobře.
- Kdo a proč vymyslel první jídlo právě ve 13 hodin? Mezi klienty máme takové, kteří vstávají v pět ráno, jiní až v devět a další zase pracují na směny. Někteří se tak dostanou k jídlu po osmi hodinách na nohou, zatímco jiní po čtyřech. Tohle doporučení nám prostě nedává smysl a nerespektuje individualitu každého z nás.
- Hlad, hlad a chutě. Odsouvání prvního jídla vede u spousty klientů k pozdějším chutím na sladké a k přejídání. Stejně jako u jiných diet se po prvních dnech euforie dostavují typické potíže s hladem a chutěmi v důsledku nedostatku příjmu energie a živin. Pokud tohle pozorujete i u sebe, pak prosím vás snídani nezatracujte! Nemusíme snídat do půl hodiny po probuzení, jak zněla dřívější výživová doporučení, ale nechytejte se ani opačných extrémů. Nejlepší snídaně je taková, kterou si sníte v klidu, dodá vám všechny živiny, tj. bílkoviny, tuky i sacharidy, a tu si klidně naservírujte i dvě hodiny po probuzení.
Teoreticky by princip IF mohl být považován za celkem vhodný způsob stravování a někomu může opravdu vyhovovat. Praxe ale už trochu pokulhává a z našich bohatých zkušeností můžeme zhodnotit, že pro většinu klientů je tento způsob nevhodný a dlouhodobě neudržitelný.