Problémem je, že sladkosti milujeme a zároveň si je při hubnutí odpíráme. Tím se dostáváme do stresu, který zajídáme sladkým, a tak to jde stále dokola.
Sladké je výborným a levným zdrojem energie, je snadno dostupné a mimořádně uspokojuje i naše chuťové buňky. Navíc je v psychologické nadstavbě spojováno s něčím příjemným, milým. Sladké funguje v mnoha rodinách i jako odměna. Dává se dětem za dobré chování nebo proto, aby od nich byl na chvíli pokoj. Dospělí si ho dopřávají při řešení zátěžových situací či k umocnění pohody (četba knih, televize).
Problémem většiny sladkostí není jen vysoký obsah cukru, ale také tuku a díky tomu mají i vysokou energetickou hodnotu. Sladkosti nám tedy většinou přináší jen mnoho energie a téměř žádné příznivé živiny.
U sladkostí nemusí být problémem pouze vysoký obsah cukru. Často je v nich i vysoký obsah nevhodného tuku.
Jak tedy sladké úspěšně omezit?
1. Nezajídejte své problémy a stres sladkostmi
Pokud řešíte sladkostmi závažné problémy, řešte v první řadě za pomoci odborníka samotný problém.
- Odstraňte sladkosti ze svého dosahu.
- Pokuste se pocit libosti ze sladkého nahradit jinou příjemnou činností.
- Dodržujte pravidlo, že ve stavu nejvyššího rozrušení nebudete jíst sladké, případně si ho dopřejete až po poklesu napětí, které bude zákonitě fyziologicky klesat s časem i bez konzumace sladkého.
2. Nekonzumujte potraviny s vysokým glykemickým indexem
- Za nezvladatelné chutě na sladké může také často rozkolísaná hladina glykemie, která vzniká v důsledku nevhodně sestaveného jídelníčku.
- Dávejte přednost potravinám s nízkým glykemickým indexem, které velké výkyvy glykemie nezpůsobují.
>> Více se o glykemickém indexu dozvíte v článku zde.<<
3. Najděte si vhodnější alternativy mlsání
- Snažte se hledat zdravější mlsání s vhodnějším nutričním složením (nižší obsah cukru a tuku, vyšší obsah bílkovin, vlákniny).
- Pokud nemůžete odolat chuti na sladké, můžete občas využívat neenergetická sladidla.
- Sladkosti jako tyčinky, sušenky apod. můžete nahradit proteinovými tyčinkami nebo několika čtverečky kvalitní hořké čokolády.
- Zákusky a dorty vybírejte bez máslových krémů a polev - se želatinou, s ovocem, se sněhem.
- Nenechte se zmást sušenkami a oplatkami bez cukru, znamená to většinou pouze to, že místo sacharozy je použita fruktoza, která obsahuje stejně energie.
- Sladkou dobrotu si můžete i sami upéct a uzpůsobit množství a podobu surovin tak, aby se vám krásně vešla i do redukčního jídelníčku.
Na našem komunitním webu STOBklub najdete stovky pečlivě výživově propočítaných zdravých receptů. Inspirujte se například těmito cupcakes z červené řepy s ricottovo vanilkovým krémem.
Co když mě alternativy neuspokojí?
Pokud jste milovníky sladkého, například čokolády, a žádné náhražky vás dostatečně neuspokojí, občas si svou oblíbenou sladkost plánovaně dopřejte, těšte se z ní a pomalu ji bez výčitek vychutnejte.
Vyzkoušet můžete třeba i přístup mindful eating (neboli všímavé jedení), který nás učí, jak si všímavěji a s radostí vychutnat každé sousto. Díky tomu působí jako bariéra proti bezmyšlenkovitému přejídání.
E-book plný receptů a tipů na zdravé mlsání
Pokud stále hledáte cestu, jak si užívat sladkých chutí a přitom nepřibírat, mrkněte do e-booku Mlsej zdravě se STOBem. Najdete v něm desítky zdravých sladkých receptů s pečlivě propočítanými nutričními hodnotami, které se hravě vejdou i do redukčního jídelníčku.