Zdravý talíř je jednoduchá a efektivní pomůcka pro zdravé stravování, ale málokdo vlastně ví, jak konkrétně si podle něj sestavit celodenní jídelníček.
Z ankety mezi našimi klienty vyplynulo například, že zdravý talíř znamená
- především nejíst sladkosti a přestat sladit
- jíst hodně zeleniny
- nejíst přílohy
- nejíst smažené pokrmy
- jíst menší porce nebo jíst z malého talíře
>>Stáhněte si Zdravý talíř jako tahák na vaši lednici zde<<
Pozn. Zdravý talíř je možné stáhnout po registraci na stránkách www.stob.cz
Zdravý talíř je rozdělen na pomyslné čtvrtiny
- Na jednu čtvrtinu si naservírujte zdroj bílkovin, tj. libové maso, ryby, drůbež, vejce (a není nutné vyhazovat žloutky), mléko a mléčné výrobky jako jsou tvaroh, Cottage, jogurty, sýry apod., z rostlinné říše nezapomínejte na luštěniny, tofu, tempeh.
- Druhou čtvrtinu bude tvořit příloha, ideálně celozrnná a nesmažená. Tedy pečivo, brambory, rýže, těstoviny a kuskus, jáhly, pohanka, bulgur, quinoa, obilné vločky a další. Zařadit sem můžete i luštěniny, protože ty jsou zdrojem bílkovin i sacharidů.
- Zbylé dvě čtvrtiny, tedy polovinu talíře, zbude pro zeleninu. Počítá se nejen zelenina syrová, jak se mnoho klientů domnívá, ale i zelenina tepelně zpracovaná – vařená, pečená, grilovaná, dále sušená, nakládaná a fermentovaná. Pokud máte v plánu sladké jídlo, zeleninu nahraďte ovocem.
- A co tuky? Ty jsou přirozeně obsaženy v potravinách a používají se při přípravě jídel, proto si s nimi extra nemusíte lámat hlavu stejně jako pravidlo zdravého talíře.
- Pro všechny části talíře pak platí, abyste na ně servírovali kvalitní potraviny, ideálně čerstvé, kulinárně šetrně zpracované.
- Naopak minimálně se na talíři mají objevovat potraviny bohaté na cukry a tuky, potraviny vysoce technologicky zpracované a nevhodně kulinárně upravené. Například hranolky, smažené řízky, fast foodové potraviny, instantní strava, přemíra uzenin, sladkostí, chipsů, keksů a jiných pochutin.
Pravidlo zdravého talíře se v praxi osvědčuje lépe než tradiční výživová pyramida, jejíž trojúhelníkový tvar je složitější transformovat na kulatý talíř.
Některým klientům zdravý talíř dokonce umožňuje změnu stravování bez hlídání množství živin a kilojoulů.
Zdravý talíř na oběd a večeři
Pravidlo zdravého talíře využijte i při servírování klasických pokrmů, jako je například knedlo-vepřo-zelo. Bude se vám hodit nejen na návštěvě, ale i pokud vaše rodina vyžaduje klasiku a jiná jídla zatím odmítá.
>>Tipy, jak vařit pro celou rodinu, najdete v článku zde<<
Každé hlavní jídlo by mělo obsahovat cca 200 g zeleniny, díky tomu vám bude stačit méně přílohy a ušetříte mnoho kalorií.
Zdravý talíř na snídani i svačinu
Ani u snídaní a svačin na pravidlo zdravého talíře nezapomínejte – zařaďte vždy nějakou zeleninu nebo ovoce a zdroj bílkovin. U vydatnějších svačin zařaďte i kvalitní zdroj sacharidů. U menších svačinek lze sacharidy vynechat.
>>Stáhněte si Zdravý talíř jako tahák na vaši lednici zde<<
Pozn. Zdravý talíř je možné stáhnout po registraci na stránkách www.stob.cz
Pravidlo Zdravého talíře vám nestačí a potřebujete komplexněji poradit?
>>Najděte si odborníka STOBu ve vašem regionu zde<<
Mějte svůj jídelníček pod kontrolou s programem Sebekoučink
Vyzkoušejte nutriční program Sebekoučink, který vám okamžitě ukáže, jak jste na tom s příjmem energie, makroživin a rizikových živin (cukr, sůl, SAFA). Program vám spočítá i příjem vlákniny. Narozdíl od jiných programů je obsah jednotlivých živin uvedený skutečně u všech potravin bez výjimky. V programu najdete také ukázkové jídelníčky a více než 500 nutričně vyvážených receptů, které si můžete jednoduše do jídelníčku zapsat.