Vláknina je jednou ze složek našeho jídelníčku, která pozitivně působí na náš zdravotní stav. Podporuje správné fungování zažívacího traktu a má také vliv na řadu metabolických procesů v organismu.

Je prokázáno, že lidé, kteří jedí hodně vlákniny, trpí civilizačními nemocemi daleko méně než ti, v jejichž jídelníčku je vlákniny málo. Vláknina působí v prevenci kardiovaskulárních onemocnění, obezity, diabetu II. typu a některých nádorových onemocnění.

Vláknina je směs pro člověka nestravitelných nebo jen částečně stravitelných polysacharidů. Vláknina má z hlediska účinku na organizmus řadu výhodných vlastností.

Vlákniny existuje více druhů, pro zjednodušení se rozděluje na vlákninu rozpustnou a nerozpustnou, oba typy mají trochu odlišné účinky.

Hlavní přínosy vlákniny

  • Zvyšuje pocit nasycení - vláknina intenzivně přijímá vodu - bobtná. Abychom této vlastnosti využili, musíme dostatečně pít v průběhu celého dne. Nabobtnaná vláknina zvyšuje objem tráveniny v žaludku a zpomaluje  jeho vyprazdňování, což vede k vyššímu a delšímu pocitu nasycení. 

  • Urychluje průchod tráveniny tlustým střevem a snižuje tak riziko zácpy.
  • Snižuje glykemický index přijaté potravy, tím reguluje hladinu cukru v krvi - vláknina aktivně zpomaluje vstřebávání sacharidů a tuků z potravy. Tím významně upravuje jejich metabolizmus a přispívá ke kompenzaci cukrovky.

  • Snižuje hladinu cholesterolu.

  • Označuje se za "kartáč", který čistí naše střeva.

  • Vláknina je schopna na sebe ve střevech vázat nežádoucí látky obsažené v potravě i látky vznikající při trávení a chrání tím sliznici střev před poškozením. Má tedy ve střevě protirakovinný a ochranný účinek.

  • Vláknina podporuje zdravou střevní mikrobiotu a zabraňuje množení patogenních mikroorganismů ve střevech. 

Doporučená denní dávka vlákniny je 30 g, obvykle však konzumujeme pouze kolem 10-15 g. Hlavní příčinou tohoto nedostatku je fakt, že dáváme přednost výrobkům z bílé mouky a potravinám živočišného původu a naopak v našem jídelníčku chybí zelenina, luštěniny a celozrnné výrobky.

Jaké jsou nejlepší zdroje vlákniny? To se dozvíte v navazujícím článku.


Jak je na tom s vlákninou váš jídelníček? Zjistěte to!

Jak můžete snadno a rychle zjistit, zda doporučení pro denní příjem vlákniny plníte či ne? Pomůže vám s tím program na zapisování jídelníčku Sebekoučink. 

Kromě denního příjmu vlákniny za vás ohlídá i denní energetický příjem, příjem makroživin (bílkovin, tuků a sacharidů), příjem rizikových živin (cukru, soli a nasycených mastných kyselin) a také to, zda jíte dostatečné množství zeleniny či dodržujete pitný režim.

VYZKOUŠEJTE HO NA 3 DNY ZDARMA. 

Sebekoučink můžete nově používat i jako mobilní aplikaci. Před spuštěním aplikace je nutné se registrovat na stránkách STOBklubu